Δύσκολος μήνας θα ειναι ο Σεπτέμβριος

Bookmark and Share

Ξεκίνησε, λοιπόν, ο δυσκολότερος μήνας. Τα οικονομικά στοιχεία, που ήταν ισχυρότερα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, έδωσαν ώθηση στις μετοχές, με τους επενδυτές να ανακαλύπτουν ξανά την όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων, και να γυρίζουν την πλάτη στα ομόλογα, στα οποία είχαν καταφύγει τις τελευταίες . εβδομάδες.

Ίσως είναι δύσκολο να το θυμηθούμε αυτή τη στιγμή, αλλά και ο Αύγουστος ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 208 μονάδες την πρώτη μέρα του προηγούμενου μήνα. Όμως, εκείνο το πάρτι έληξε άδοξα, όταν οι επενδυτές συμπέραναν πως η Fed είναι έτοιμη, αν μη τι άλλο, να παρέμβει στην αγορά για μία ακόμη φορά.

Όμως, φαίνεται ότι οι αγορές παρεξήγησαν την απόφαση της Fed να αγοράσει κρατικά ομόλογα από τα έσοδα των τοποθετήσεών της σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια. Τα πρακτικά της κρίσιμης συνόδου της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Fed έδειξαν ότι λίγα ήταν τα μέλη της που ανησυχούσαν ότι η ενέργεια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να στείλει «ακατάλληλο μήνυμα» στις αγορές, ότι δηλαδή είναι έτοιμη για παρέμβαση ευρείας κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα εστάλη: Οι φήμες για έναν ακόμη γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) επικρατούν από τότε, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές των ομολόγων και να αυξηθούν οι απαισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομία. οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τα τελευταία στοιχεία από τον κλάδο μεταποίησης, που έδειξαν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν περισσότερα θετικά στοιχεία για την οικονομία. Αλλά τουλάχιστον, εάν η Fed είναι λιγότερο πρόθυμη να παρέμβει απ΄ ότι νομίζουν οι επενδυτές θα ασκηθούν προσωρινά πιέσεις στις τιμές των ομολόγων και θα ενισχυθούν οι αποδόσεις τους. Όμως, η προοπτική παρέμβασης της Fed δεν βοήθησε τις μετοχές τον Αύγουστο. Μήπως μία επανεκτίμηση αυτής της προοπτικής ενισχύσει τις μετοχές αυτόν τον μήνα
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net