Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε έρευνα της ιταλικής αστυνομίας σχετικά με την ψυχολογική και οικονομική κατάσταση των ιεροδούλων, που ζουν και εργάζονται στη Ρώμη. Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχουσες (περίπου ογδόντα στις εκατό) δήλωσαν ότι «είναι σαφώς ικανοποιημένες από τη ζωή και τις απολαβές τους».
Οι «πεταλούδες της νύχτας» -σχεδόν όλες
.ρουμάνικης εθνικότητας- κλήθηκαν από δύο ψυχολόγους της αστυνομίας της Ρώμης να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να συμπληρώσουν, οικειοθελώς, ένα ερωτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στον ιταλικό Τύπο, «οι συγγενείς των νεαρών αυτών γυναικών, συχνότατα γνωρίζουν καλά με ποιον τρόπο συντηρούνται οι κοπέλες στην Ιταλία, αλλά κάνουν τα ...στραβά μάτια και επιδεικνύουν ανοχή, δεδομένης της οικονομικής παραμέτρου».
Σε ό,τι αφορά τα μηνιαία κέρδη, οι εκδιδόμενες γυναίκες απάντησαν στις ψυχολόγους ότι αυτά κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ. Διευκρινίζουν, δε, ότι δεν νιώθουν άσχημα, αντιθέτως, αισθάνονται ικανοποιημένες.
Είκοσι δύο στις εκατό ερωτηθείσες δήλωσαν ότι έχουν παιδιά, τα οποία ζουν με συγγενείς -συχνά παππούδες- στην πατρίδα τους. Εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι από το λεξιλόγιο των νεαρών αυτών γυναικών, έχει εξαφανισθεί εντελώς η λέξη «προαγωγός». Κάνουν λόγο για «αρραβωνιαστικούς», που τις συνοδεύουν στον «χώρο εργασίας» και είναι αυτοί που τις βοήθησαν να έρθουν στην Ιταλία.
Δεν λείπουν και ιερόδουλες που αποκαλύπτουν ότι αρνήθηκαν να εργασθούν ως οικιακές βοηθοί, με απολαβές που θα ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ το μήνα, διότι προτιμούν μία «σαφώς πιο αποδοτική απασχόληση».
Οι σχολιαστές σημειώνουν ότι όσο και αν η έρευνα αποτελεί μία σχετικά πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν επακριβώς ο φόβος και οι διάφοροι άλλοι ψυχολογικοί και οικονομικοί εκβιασμοί, διότι «ο προαγωγός έχει αλλάξει όνομα, αλλά δύσκολα πιστεύει κανείς ότι ο ρόλος του έχει χάσει τα χαρακτηριστικά του».
.