Τα ψυχικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή από μόνα τους δεν καθιστούν έναν πάσχοντα βίαιο, αλλά εάν κάνει χρήση ουσιών ή αλκοόλ, μπορεί να γίνει βίαιος, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Οι ειδικοί προσπαθούν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ ψυχικών νοσημάτων και βίας. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι
. εντελώς λάθος η ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση πως οι ψυχικώς πάσχοντες μοιραία έχουν την τάση να γίνονται βίαιοι.
Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των βίαιων εγκλημάτων μεταξύ πασχόντων από σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα. Το συμπέρασμα ήταν πως το κλειδί είναι τελικά η χρήση ουσιών και αλκοόλ, και όχι το νόσημα καθ’ εαυτό.
Πιο αναλυτικά, παρ’ ότι τα ποσοστά βίαιων πράξεων ήταν υψηλότερα μεταξύ ασθενών με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή (παλιά λεγόταν μανιοκατάθλιψη) απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, είναι τα ίδια με αυτά που καταγράφονται μεταξύ ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών αλλά δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.
Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές έλεγξαν τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων δίχως την επήρεια του αλκοόλ ή των ουσιών, αυτά μειώθηκαν σχεδόν στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού.
«Η χρήση ουσιών είναι στην πραγματικότητα ο εκλυτικός παράγοντας για τις βίαιες πράξεις των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σίνα Φέιζελ από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Εάν δεν υπάρχει χρήση ουσιών, η συμβολή των ψυχικών νόσων στην βία είναι μηδαμινή. Πιο επικίνδυνο είναι μάλλον να περνάει κανείς νύχτα έξω από ένα μπαρ, παρά έξω από ένα νοσοκομείο την ώρα που δίνονται τα εξιτήρια στους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα».
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το περίπου 20% των πασχόντων από διπολική διαταραχή κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, ενώ στον γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 2%. Αντίστοιχα, το περίπου 25% των ατόμων με σχιζοφρένεια κάνουν χρήση ουσιών ή αλκοόλ.
Όπως εξήγησε ο δρ Φέιζελ, οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα συχνά χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες και αλκοόλ για να αμβλύνουν τα συμπτώματά τους ή τις επιδράσεις των φαρμάκων τους τα οποία μπορούν να δρουν ως ηρεμιστικά.
Στη Δύση, πολλά εγκλήματα έχουν σχετιστεί με ψυχικά νοσήματα, καλλιεργώντας την ιδέα ότι οι ψυχικώς πάσχοντες συνιστούν απειλή για την κοινωνία. Ωστόσο, αυτό δεν ευσταθεί.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής» (AGP) και βασίστηκε στα μητρώα των νοσοκομείων της Σουηδίας και στις καταδίκες για βίαια εγκλήματα.
Επειδή τα ποσοστά των ψυχικών νοσημάτων, της βίας και της χρήσης ουσιών είναι παρόμοια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα νέα ευρήματα εκτιμάται ότι ισχύουν γενικά για την Δύση.
ΤΑ ΝΕΑ .