Υπάρχει κάτι το μυστικιστικό για τις επιπτώσεις που έχει ο χρυσός στον ανθρώπινο ψυχισμό. Αν κρατήσουμε στα χέρια μας ένα χρυσό νόμισμα είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε γιατί ο κόσμος σωρεύει το μέταλλο εδώ και αιώνες. Τώρα, ωστόσο, σωρεύεται και στα θεσμικά χαρτοφυλάκια- όχι μόνον από τις πλούσιες οικογένειες ή τα hedge funds- αλλά από τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια.
Το ακόλουθο επιχείρημα εξηγεί αυτήν την τάση: τα δυτικά κράτη είναι τόσο υπερχρεωμένα που οι πολιτικοί θα ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο να τυπώσουν νέο χρήμα- κάτι που ήδη πράττουν. Όσο περισσότερο χρήμα τυπώνεται τόσο μεγαλύτερες προοπτικές υπάρχουν για υψηλότερο πληθωρισμό, έναντι του οποίου ο χρυσός υποτίθεται πως παρέχει προστασία. Οι πρόσφατες αποδόσεις του χρυσού είναι άριστες.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, ο χρυσός δεν είναι η καλύτερη τοποθέτηση -κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς δεν αλλάζουν εύκολα τη δομή των χαρτοφυλακίων τους. Σύμφωνα με έρευνες, η μέση ετήσια απόδοση της επένδυσης σε χρυσό σε όρους στερλίνας από το 1900 είναι μόλις στο 0,8%, πολύ χειρότερη από την απόδοση 5,3% που θα είχαν οι μετοχές, ή 1% τα κρατικά ομόλογα.
Προς τι λοιπόν αυτή η τάση των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων να επενδύουν σε χρυσό; Επειδή, ενώ σε μακροπρόθεσμη βάση χάνει την αξία του, κατά μέσο όρο προστατεύει από τον πληθωρισμό. Όμως, οι επενδυτές σήμερα δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τον αποπληθωρισμό. Ατυχώς, δεν υπήρξαν πολλά χρόνια αποπληθωρισμού για να υπάρξουν και επαρκή στατιστικά στοιχεία.
Σε πραγματικούς όρους, ο χρυσός συνέχισε να παρέχει καλές αποδόσεις, αλλά άλλες αξίες, μετοχές και ομόλογα, παρείχαν καλύτερη προστασία έναντι του αποπληθωρισμού. Όμως υπάρχει και το επιχείρημα υπέρ της διακράτησης του χρυσού: το καθησυχαστικό ειδικό βάρος και η λάμψη του μετάλλου το βοήθησαν να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει την αξία του σε πραγματικούς όρους, ακόμη και εάν υποχωρούσε σε ονομαστικούς όρους.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι επενδυτές φαίνονται πεπεισμένοι στην πλειονότητά τους πως η παρούσα κρίση θα καταλήξει σε πληθωρισμό, που θα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την τιμή του χρυσού.