Όσο σημαντικό είναι το ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού, άλλο τόσο σημαντικά είναι τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά οξέα, διότι μέσω αυτών απορροφώνται οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K).
Ωστόσο, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, από τον ελλαδικό χώρο, δείχνουν ότι η πρόσληψη των ωμέγα λιπαρών είναι μικρότερη από τις αντίστοιχες διατροφικές προσλήψεις, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως έχει επισημάνει η διαιτολόγος - διατροφολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Τίνα Αντωνίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά: αύξηση κατανάλωσης ω-3, ω-6 λιπαρών, μείωση ποσότητας κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους από τα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και μείωση των trans- λιπαρών ή κακών λιπαρών. Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας 2 γραμμάρια α- λινολεϊκό(ALA) και 10 γραμμάρια λινολεϊκό (LA).
Αυτό επιτυγχάνεται:
-Με την κατανάλωση ελαίων και υγιεινών λιπών, όπως ελαιόλαδο, ξηρών καρπών, όπως π.χ καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόροι από ηλιόσπορο, πασατέμπο, σουσάμι, καθώς και λιπαρών ψαριών, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
-Με την αφαίρεση ορατού λίπους (πέτσας), από το κρέας.
-Με την κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων.
-Με την επιλογή φυτικών ελαίων και αντικατάσταση των λιπαρών, ζωικής προέλευσης, όπως π.χ. αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικές μαργαρίνες.
Η κα Αντωνίου τόνισε ότι έρευνα που έγινε στο εξωτερικό, σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 μηνών, έδειξε ότι υπήρχε σχέση της αυξημένης κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών, με τη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης του αίματος των παιδιών και της συγκέντρωσης της LDL - χοληστερόλης στο αίμα αυτών.
Μια άλλη έρευνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε τη συσχέτιση της υψηλής συγκέντρωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα) σε παιδιά με τη βελτίωση της ανάπτυξης, της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ικανότητας να σκέφτονται λογικά, ενώ πρόσφατη μεγάλη διεθνής μελέτη έδειξε τη συσχέτιση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική ηλικία και των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.
Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής δείχνει πως η πρόσληψη των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία, τόσο στην ομαλή ανάπτυξη όσο και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.
Στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, ευεργετική είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπαρών με «καλά», φυτικά λιπαρά, δηλαδή, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη σε λιπαρά, καθώς και του βουτύρου, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών (όπως π.χ τόνος, ο ξιφίας, ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο γαύρος), ξηρών καρπών και φυτικών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο και οι φυτικές μαργαρίνες.