Με τη συνάντηση σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου αρχικά, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά στη συνέχεια, αρχίζουν οι νέες «εξετάσεις» της ελληνικής οικονομίας από το κλιμάκιο της τρόικας (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ).
Την Τετάρτη, θα υπάρξουν συναντήσεις με πλειάδα υπουργών, μεταξύ των οποίων είναι η Λούκα Κατσέλη και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Παράλληλα, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΣΔΟΕ.
Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου και στη συνέχεια, προς τα μέσα Αυγούστου θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προς το τέλος του ίδιου μήνα το πόρισμα του ΔΝΤ, προκειμένου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η χώρα να λάβει τη 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών θα μπουν ιδιαιτέρως η κατάσταση στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο έλεγχος των δαπανών σε αυτούς τους τομείς δεν είναι πλήρης και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του διεθνούς οργανισμού, μόνο το α΄ πεντάμηνο οι δαπάνες σε νοσοκομεία και ταμεία υπερέβησαν το στόχο κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ισόποσα αναμένεται να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος από την ενσωμάτωση των δανείων των ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών (π.χ. ΟΣΕ).
Με πρόσφατη, «εξαιρετικά επείγουσα», εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), είχε ζητηθεί από τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ- ΤΕΙ) και τα λοιπά ΝΠΔΔ, να έχουν στείλει στο ΓΛΚ έως την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιουλίου, μία πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους. Στην εγκύκλιο, υπήρχε αναφορά στο Μνημόνιο και τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για διαβίβαση μηνιαίων στατιστικών στοιχείων, τα οποία και θα τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας.
Οι πληροφορίες που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν στα χρέη των οργανισμών και εποπτευόμενων φορέων, τον αριθμό του προσωπικού που υπηρετεί, στη μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας, στη σχέση εργασίας των υπαλλήλων, αλλά και στις συνολικές αποδοχές τους, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων, υπερωριών και αποζημιώσεων για συμμετοχή σε επιτροπές. Στη συνέχεια, στις 16 κάθε επόμενου μήνα θα δίνονται στο ΓΛΚ τα επικαιροποιημένα δεδομένα.
Φυσικά, θα υπάρξει ενημέρωση της τρόικας και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ελλείμματος κατά 45,4% το α΄ εξάμηνο, έναντι ετήσιου στόχου 39,5%. Η τρόικα αναμένεται να δηλώσει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στο σκέλος των δαπανών, καθώς η συγκράτησή τους έχει υπερβεί κατά πολύ τον ετήσιο στόχο. Αντίθετα, στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται αισθητή υστέρηση. Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, επισημαίνουν ότι τελικά δεν θα σημειωθεί απόκλιση, διότι ακόμα δεν έχουν μπει στα ταμεία τα έσοδα από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και τις αναπροσαρμογές των ΕΦΚ.