Γυναίκες και φαγητό: Μια περίεργη σχέση

Bookmark and Share

Σύμφωνα με τις έρευνες που επικαλείται το site του περιοδικού Madame Figaro, οι γυναίκες σκέφτονται το φαγητό κάθε 15 λεπτά. To 16% κάνει μεγαλειώδεις επισκέψεις στο ψυγείο σε περιόδους κρίσεων ενώ το .1/3 έχει ανάγκη από ένα γλυκό για να ανέβει ψυχολογικά. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε πιο διατροφικά ενημερωμένες από ποτέ, αυτό τελικά μας εγκλωβίζει στο να σκεφτόμαστε υπερβολικά το καθετί που βάζουμε στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να τρεφόμαστε ανθυγιεινά.

Oι ειδικοί συμπέραναν ότι το γυναικείο φύλο αισθάνεται μόνιμα τύψεις γι αυτά που τρώει και εκλαμβάνει την καθημερινή διατροφή του ως ένα πιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, αν κάποια είναι αποφασισμένη να μην πάρει έξτρα κιλά, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο απόλαυσε ένα καλό φαγοπότι, θα επιβάλλει στον εαυτό της μία εβδομάδα απόλυτης αποχής και αυστηρής δίαιτας.

Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κλασικό παράδειγμα διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι ότι οι τύψεις που ακολουθούν μετά από ένα ξέσπασμα φαγητού κάνουν τις γυναίκες να παραλείπουν γεύματα, με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στο μεταβολισμό τους και στη συνολική λειτουργία του σώματός τους. Η βουλιμία είναι μία από τις παρενέργειες της κακής σχέσης μας με τη διατροφή. Παράλληλα, οι ανησυχίες των σημερινών γυναικών κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές. Τα μικρά κορίτσια τείνουν να ακολουθούν τις δίαιτες των μαμάδων τους, αποκτώντας τις ίδιες κακές συνήθειες.

Το ερώτημα είναι πως μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον κύκλο. Μία λύση είναι να κρατάμε ημερολόγιο καταγράφοντας κι ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τι τρώμε. Αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουμε πιο παρανοϊκές με το φαγητό... Ένας άλλος τρόπος είναι να οδηγήσουμε τις σκέψεις μας προς άλλες κατευθύνσεις. Τον χρόνο που ξοδεύουμε μετανιώνοντας μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε προγραμματίζοντας καλύτερα τις ώρες αλλά και την ποιότητα του φαγητού μας.





















Πηγή: Madame Figaro
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net