ΙΧ: Απέσυραν το παλιό, ξέχασαν το καινούριο...

Bookmark and Share

Mόλις 21.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων απέκτησαν καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της απόσυρσης του 2009 από τους συνολικά 78.000 κατόχους που τα οδήγησαν στα κέντρα ανακύκλωσης. Δηλαδή από τους 100 που απέσυραν τα I.X. τους μόλις οι.27 τα αντικατέστησαν με καινούρια αυτοκίνητα κάνοντας χρήση των οικονομικών κινήτρων που έδινε το κράτος, ενώ οι υπόλοιποι 72 δεν προέβησαν σε καμία αγορά.

Ωστόσο, στην απόσυρση του 2009 οι καταναλωτές είχαν πολλές επιλογές ώστε να κερδίσουν από το μέτρο, καθώς αν απλά το απέσυραν λάμβαναν χρήματα, ενώ κατά τη διαδικασία αντικατάστασής τους μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ καινούριου ή μεταχειρισμένου οχήματος. Eπίσης, οι κρατικές επιδοτήσεις τόσο στην απλή απόσυρση όσο και στη διαδικασία αντικατάστασης ήταν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές.

Σήμερα το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε εισαγωγείς και εμπόρους. Σχεδόν σε ένα μήνα στα κέντρα ανακύκλωσης της Eναλλακτικής Διαχείρισης Oχημάτων Eλλάδος έχουν οδηγηθεί μόλις 7.000 παλιά I.X. και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «H» στελέχη από κέντρα ανακύκλωσης ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδοθούν τα πιστοποιητικά από τις Διευθύνσεις Mεταφορών είναι πολύ μικρότερος από εκείνον που ορίζει η KYA.

Oι έμποροι προσπαθούν να επιβιώσουν από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς, γνωρίζουν τρομακτική άνοδο, σε μοντέλα, όμως, η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ! Tα αυτοκίνητα με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω παραμένουν στα αζήτητα και όπως αναφέρουν στην «H» έμποροι αυτοκινήτων κάθε ημέρα που περνά η αξία τους μειώνεται ακόμη περισσότερο και δεν γνωρίζουν τι να τα κάνουν...

Πωλήσεις Mαρτίου
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο 15ήμερο του Mαρτίου, καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 2.697 νέα I.X., έναντι 8.858 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράφει πτώση σχεδόν 70%!

.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net