Τα «κάμπριο» αυτοκίνητα απειλούν την ακοή μας

Bookmark and Share

Νέαμελέτη συμπέρανε ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κάμπριο, που κινείται μεταχύτητα 120 χιλιομέτρων για αρκετή ώρα, μπορεί να εκτεθεί σε θορύβουςμέχρι 100…
ντεσιμπέλ, με συνέπεια η ακοή του να κινδυνεύει να.υποστεί βλάβη.
Οι ερευνητές, υπό τον δρα Άντονι Μίκουλιτς της Ιατρικής Σχολής τουΠανεπιστημίου του Σεν Λιούις, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στοπεριοδικό ωτορινολαρυγγολογίας «Journal of Laryngology and Otology»,έκαναν τεστ με πέντε αυτοκίνητα κάμπριο, καταγράφοντας τα επίπεδαθορύβου σε διάφορες ταχύτητες, με ειδικό όργανο που μετρούσε ταντεσιμπέλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και με ταχύτητα γύρω στα 90 χλμ. τηνώρα, το μέσο επίπεδο θορύβου ξεπερνά τα 88 ντεσιμπέλ, όσα δηλαδήπερίπου δημιουργούνται σε ένα εργοτάξιο ή από ένα διερχόμενο τρένο.

Σημειώνεται ότι επίπεδα άνω των 85 ντεσιμπέλ για μεγάλες χρονικές περιόδους θεωρούνται γενικά επικίνδυνα για την ακοή.

Όταν ο οδηγός έχει κατεβασμένη την οροφή του κάμπριο, τότε περιοδικάεκτίθεται σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο θορύβου, για παράδειγμα ότανοδηγεί δίπλα σε ένα φορτηγό ή ένα μηχανάκι. Παράλληλα, η ακρόασημουσικής από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μπορεί να ανεβάσει ακόμηπερισσότερο το επίπεδο των ντεσιμπέλ, καθώς, για να ακούει με την οροφήκατεβασμένη, ο οδηγός αναγκάζεται να δυναμώσει αρκετά την ένταση τουήχου.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογο πρόβλημα, όταν η οροφή του κάμπριοείναι ανεβασμένη. Ο Μίκουλιτς διευκρίνισε ότι, αν ο οδηγός οδηγεί μεκατεβασμένη την οροφή για σχετικά μικρές αποστάσεις, δεν είναι πιθανόνα προκαλέσει σημαντικό βαθμό βλάβης στην ακοή του. Αν όμως οδηγεί γιαπολλή ώρα με κατεβασμένη την οροφή και με μεγάλες ταχύτητες, τότεκινδυνεύει. Γι’ αυτό, συμβουλεύει όσους οδηγούς κάμπριο κάνουν μεγάλαταξίδια με ταχύτητα πάνω από 85 χιλιόμετρα την ώρα, να ανεβάζουν τηνοροφή για να προστατεύσουν τα αυτιά τους.
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net