Κύμα ανατιμήσεων στην αγορά

Bookmark and Share

Ασφυξία αναμένεται να προκαλέσουν στα νοικοκυριά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2011 οι αυξήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση και πρόκειται να επιφέρουν ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο μειωμένος συντελεστής που
.προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από 11% σε 13%, ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, ενώ σταθερός παραμένει ο συντελεστής 23%.

Οι αυξήσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να γίνουν απλησίαστα. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί ετησίως με τουλάχιστον 168 ευρώ, μόνο για την αγορά τροφίμων.

Επίσης, ανεβαίνει το κόστος στην ψυχαγωγία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας και τις επισκευές. Αντιθέτως, οι τομείς που ευνοούνται είναι τα φάρμακα και οι τουριστικές υπηρεσίες.

Ακόμη, η αναβάθμιση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. κατά μία μονάδα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία και οι εκδόσεις.

«Ηλεκτροσόκ» για 5,5 εκατ. οικογένειες - Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, η αναπροσαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες βάζει φωτιά στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., η οποία έχει αναγγείλει αυξήσεις από 3% έως 11%. Με αυτό το μέτρο, «τιμωρούνται» όλοι όσοι κάνουν μικρή κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 5,5 εκατ. νοικοκυριά.

Αντίθετα, ευνοούνται περισσότερες από 1.300.000 επιχειρήσεις, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους λεγόμενους «μεγάλους καταναλωτές».
Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 1,2% προβλέπεται και για το πάγιο στη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ υπό αναθεώρηση προς τα επάνω βρίσκονται τόσο τα τιμολόγια της Ε.ΥΔ.ΑΠ. όσο και του Ο.Τ.Ε..









date.gr
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net