Αυξήσεις σε όλα με τη νέα χρονιά

Bookmark and Share

Ασφυξία αναμένεται να προκαλέσουν στα νοικοκυριά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2011 οι αυξήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση και πρόκειται να επιφέρουν ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την .ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο μειωμένος συντελεστής που προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από 11% σε 13%, ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, ενώ σταθερός παραμένει ο συντελεστής 23%.
Οι αυξήσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να γίνουν απλησίαστα. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί ετησίως με τουλάχιστον 168 ευρώ, μόνο για την αγορά τροφίμων.

Επίσης, ανεβαίνει το κόστος στην ψυχαγωγία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας και τις επισκευές. Αντιθέτως, οι τομείς που ευνοούνται είναι τα φάρμακα και οι τουριστικές υπηρεσίες.

Ακόμη, η αναβάθμιση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. κατά μία μονάδα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία και οι εκδόσεις.

«Ηλεκτροσόκ» για 5,5 εκατ. οικογένειες – Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, η αναπροσαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες βάζει φωτιά στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., η οποία έχει αναγγείλει αυξήσεις από 3% έως 11%. Με αυτό το μέτρο, «τιμωρούνται» όλοι όσοι κάνουν μικρή κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή κάτι παραπάνω από 5,5 εκατ. νοικοκυριά.

Αντίθετα, ευνοούνται περισσότερες από 1.300.000 επιχειρήσεις, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους λεγόμενους «μεγάλους καταναλωτές».

Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 1,2% προβλέπεται και για το πάγιο στη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ υπό αναθεώρηση προς τα επάνω βρίσκονται τόσο τα τιμολόγια της Ε.ΥΔ.ΑΠ. όσο και του Ο.Τ.Ε..

Κύμα ακρίβειας και στις μεταφορές

Η αναβάθμιση του Φ.Π.Α. θα δυσχεράνει σε σημαντικό βαθμό και τα κόμιστρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Ο.Σ.Ε. έχει προαναγγείλει αυξήσεις που αγγίζουν έως το 100% στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει περί τα 34,1 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, η τιμή του εισιτηρίου για το δρομολόγιο Αθήνα Θεσσαλονίκη, από τα 36,30 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, διαμορφώνεται στο εξής στα 55,20 ευρώ και έτσι εξισώνεται πλήρως με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν τα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, αναστέλλονται όλα τα διεθνή δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και εκείνα που εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.

Μεγάλες αυξήσεις της τάξεως του 50% έρχονται και για τα εισιτήρια στον Προαστιακό. Από το νέο έτος τα εισιτήρια για τα δρομολόγια Πειραιάς - Κιάτο και Αθήνα - Χαλκίδα, που κόστιζαν 10 ευρώ, θα αυξηθούν στα 15 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, το απλό εισιτήριο αναμένεται να φτάσει το 1,30 ευρώ, ενώ αυξήσεις θα γίνουν και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Ακριβότερες και οι μετακινήσεις με ταξί

Νέες αυξήσεις φέρνει στα κόμιστρα των ταξί η αναπροσαρμογή του Φ.Π.Α. από το 11% στο 13%. Αναλυτικά, η πτώση της σημαίας αυξάνεται στο 1,19 ευρώ από 1,16 ευρώ, η χιλιομετρική αποζημίωση για τη μονή ταρίφα θα φτάσει το 0,68 ευρώ και για τη διπλή ταρίφα το 1,19 ευρώ, ενώ η ελάχιστη διαδρομή θα αγγίξει τα 3,16 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.), ο κλάδος είχε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μην αυξηθεί ο συντελεστής Φ.Π.Α. για τις μεταφορές και να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή. Ωστόσο, το συγκεκριμένο αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Σημειώνεται ότι τα κόμιστρα είχαν αυξηθεί ξανά τον περασμένο Ιούλιο λόγω της εισαγωγής του κλάδου στον συντελεστή Φ.Π.Α. του 11%.

«Χρυσάφι» το κόστος μετακίνησης από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη

Από το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν ούτε και τα διόδια. Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου οι κατασκευάστριες εταιρείες παραχώρησης, «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός», ανακοίνωσαν αυξήσεις που αφορούν στη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια των Αφιδνών, των Θηβών, της Τραγάνας και της Αγίας Τριάδας.

Ενδεικτικά, στα διόδια των Αφιδνών οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: δίκυκλα 1,40 ευρώ, Ι.Χ. 2,05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 5,20 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 7,25 ευρώ.

Στη διόδια Θηβών: δίκυκλα 1,70 ευρώ, Ι.Χ. 2,50 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6,25 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8,80 ευρώ.

Στα διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1,65 ευρώ, Ι.Χ. 2,40 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6,10 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8,50 ευρώ.

Στα διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1,10 ευρώ, Ι.Χ. 1,55 ευρώ, μεσαία φορτηγά 3,95 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 5,55 ευρώ.

.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net