Τρέχουν στην αποβάθρα παράγοντας... ενέργεια

Bookmark and Share

Χωρίς μαγικά ραβδιά, οι σουηδοί επιβάτες καταφέρνουν να ζεσταίνουν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης μόνο με τα σώματά τους! Πως; Χάρη σε μια εφεύρεση που υλοποιήθηκε από σουηδούς επιστήμονες, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι καθημερινά.περνούν από τον συγκεκριμένο σταθμό 250.000 επιβάτες.
Η θερμότητα που παράγεται από τα ανθρώπινα σώματα μεταφέρεται με σωλήνες που κόστισαν λιγότερο από 30.000 ευρώ και θερμαίνει στους 22 βαθμούς κελσίου ένα κτήριο 13 ορόφων που απέχει 90 μέτρα από τον σταθμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται κατά 20% οι ενεργειακές του ανάγκες. Μάλιστα, μετρήθηκε ότι οι αργοπορημένοι επιβάτες, που προσπαθούν να προλάβουν τον συρμό, μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη θερμότητα από έναν επιβάτη που απλά στέκεται και περιμένει.

Στόχος είναι τώρα το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να περάσει στα σπίτια. Ήδη πάντως, όπως επισημαίνει η RealNews, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ έχει υπάρξει ένα πράσινο γυμναστήριο, όπου τα ποδήλατα και τα άλλα όργανα γυμναστικής έχουν τοποθετημένους ειδικούς συσσωρευτές που συλλέγουν όλη την ενέργεια που παράγουν όσοι γυμνάζονται. Έτσι, ο κόσμος γυμνάζεται και χορεύει, παράγοντας ενέργεια...








www.star.gr
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net