Η συναισθηματική νοημοσύνη κορυφώνεται μετά τα 60

Bookmark and Share

Ηικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται και να καταλαβαίνουν τηνψυχική κατάσταση των άλλων, κορυφώνεται μετά την ηλικία των 60, σύμφωναμε μια δύο νέες.αμερικανικές επιστημονικές έρευνες…
που διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες γενιές έχουν μεγαλύτερη “συναισθηματική νοημοσύνη” σε σχέση με τις νεότερες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ρόμπερτ Λέβενσοντου πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετικήμελέτη στο περιοδικό “Psychology and Aging”, σύμφωνα με τη βρετανική”Τέλεγκραφ”, συμπέραναν ότι οι ηλικιωμένοι είναι καλύτεροι στο ναβλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και των αρνητικώνκαταστάσεων, ενώ όσο γερνάνε και πλησιάζει το τέλος της ζωής τους,αναπτύσσουν μεγαλύτερη ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους.
“Όλο και περισσότερο, φαίνεται πως το νόημα στην ύστερη φάση της ζωήςεπικεντρώνεται στις κοινωνικές σχέσεις και στη φροντίδα προς και απότους άλλους”, δήλωσε ο Λέβενσον. “Η εξέλιξη φαίνεται πως έχειπροσαρμόσει τα νευρικά μας συστήματα, καθώς γερνάμε, με τρόπους πουείναι οι πιο κατάλληλοι για αυτές τις διαπροσωπικές και συμπονετικέςδραστηριότητες”, πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες μελέτησαν με ποιο τρόπο διάφορες ομάδες ενηλίκων σεδιαφορετικές ηλικίες (μετά τα 20, τα 40 και τα 60 τους) αντιδρούσαν σεμια σειρά από αποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών (λυπητερά,αηδιαστικά, ουδέτερα κ.α.). Αποδείχτηκε ότι ήταν ευκολότερο στουςηλικιωμένους να βλέπουν με θετικό μάτι τις αρνητικές σκηνές,αξιοποιώντας έτσι τις εμπειρίες και τα “μαθήματα” που είχαν αποκομίσειαπό την προηγούμενη ζωή τους.
Αντίθετα, οι νεότεροι (άνω των 20 και άνω των 40 ετών) ήσαν ικανότεροινα νιώθουν λιγότερη ενσυναίσθηση και να αποσπούν την προσοχή τους (να”αποσυντονίζονται”) σε σχέση με όσα αρνητικά έβλεπαν. Αυτή η ψυχική”απόσπαση” και αποστασιοποίηση βασίζεται σε εγκεφαλικές λειτουργίες(μνήμη, σχεδιασμός, έλεγχος ορμών), που εξασθενούν με το πέρασμα τουχρόνου.
Σε μια παρόμοια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γνωσιακήςνευροεπιστήμης “Social Cognitive and Affective Neuroscience”, ερευνητέςαπό το ίδιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, υπό τον δρα Μπένζαμιν Σάιντερ,χρησιμοποίησαν παρεμφερείς μεθόδους για να μελετήσουν την ευαισθησίαστη λύπη ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών. Συνολικά 222 υγιείς εθελοντές,χωρισμένοι επίσης σε τρεις ηλικιακές ομάδες (άνω των 20, 40 και 60ετών), κλήθηκαν να παρακολουθήσουν συναισθηματικά φορτισμένααποσπάσματα κινηματογραφικών ταινιών, ενώ ηλεκτρόδια συνδεμένα στονεγκέφαλό τουÏ! ‚ κατέγραφαν τις αντιδράσεις τους.
Οι γηραιότεροι έδειξαν να αισθάνονται γενικά μεγαλύτερη λύπη σε σχέσημε τους νεότερους. Όπως δήλωσε ο Σάιντερ, όσο περνάνε τα χρόνια, οιάνθρωποι βλέπουν τα πράγματα με άλλα μάτια και εστιάζουν περισσότεροστις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Γίνονται, έτσι, πιοευαισθητοποιημένοι στη λύπη και μπορούν να συναισθανθούν και ναμοιραστούν καλύτερα τα προβλήματα των άλλων.
Όπως τόνισε ο Λέβενσον, αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη, η αυξημένηευαισθητοποίηση των ηλικιωμένων δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη,αλλά μάλλον αποτελεί σημάδι μεγαλύτερης ψυχικής υγείας, καθώς οιάνθρωποι, που έχουν νιώσει διάφορες απώλειες στην προσωπική ζωή τους,είναι πιο ικανοί στη συνέχεια να συναισθανθούν τους άλλους και να τουςπροσφέρουν ανακούφιση
http://taneatouoropou.blogspot.com/.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net