450 εκατομμύρια Κινέζοι σερφάρουν στο ίντερνετ

Bookmark and Share

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο Κινέζοι σερφάρουν στο Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, η οποία έρχεται πρώτη στον κόσμο στη χρήση του Διαδικτύου.
Παράλληλα, όμως, έχουν αυξηθεί θεαματικά τα
. κρούσματα online λογοκρισίας.
Το 2010 η κυβέρνηση κατέγραψε 450 εκατομμύρια κυβερνοναύτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Έτσι, η Κίνα έφτασε σχεδόν τον αριθμό όλων μαζί των χρηστών της Ευρώπης, που -σύμφωνα με το Internet World Stats- ανέρχονται σε 475 εκατομμύρια (Ιούνιος 2010).

Επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι ο αριθμός των χρηστών στην Κίνα αυξήθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2009. Ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας είναι πάνω από 1,3 δισ. κάτοικοι.

Μεγάλο μέρος της online ανάπτυξης αποδίδεται στη θεαματική αύξηση των ανθρώπων που μπαίνουν στο Ίντερνετ από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Έρευνα του Κέντρου Πληροφοριών Δικτύων Ίντερνετ της Κίνας, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες, κατέδειξε ότι περίπου 277 εκατομμύρια Κινέζοι «σερφάρουν» από το κινητό τους.

«Χάι τεκ» λογοκρισία

Ωστόσο, παράλληλα με την «έκρηξη» στη χρήση του Διαδικτύου, εξίσου «εκρηκτική» είναι και η εντατικοποίηση της online αστυνόμευσης, αλλά και της λογοκρισίας.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα καλά οργανωμένο σύστημα, που περιλαμβάνει από αυτόματα φίλτρα που μπλοκάρουν sites βάσει συγκεκριμένων λέξεων, μέχρι ανθρώπους που διαβάζουν καθημερινά blogs και sites για να ανιχνεύσουν «πολιτικά αντίθετα» σχόλια.

Η πολυετής εκστρατεία της κυβέρνησης «για να παταχθεί η πορνογραφία, η βία και άλλο επιβλαβές υλικό στο Διαδίκτυο», οδήγησε στο κλείσιμο τουλάχιστον 60.000 ιστότοπων, σύμφωνα με τον Γουανγκ Τσεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κίνας.

Επιπλέον, η «υπηρεσία λογοκρισίας» της κυβέρνησης διέγραψε 350 εκατομμύρια εγγραφές πορνογραφικού περιεχομένου, μεταξύ αυτών κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

Μπλόκο στις «πολιτικά ανατρεπτικές» απόψεις

Ωστόσο, στόχος δεν είναι μόνο το πορνό. Στο Πεκίνο λειτουργεί ένα εκτεταμένο σύστημα με την ονομασία «Τhe Great Firewall» («Το Μεγάλο Τείχος Προστασίας»), που παρακολουθεί την κίνηση στο Web, προκειμένου να εντοπίσει και, στη συνέχεια, να μπλοκάρει τις αναρτήσεις που θεωρεί «πολιτικά ανατρεπτικές».

Οι κινεζικές αρχές διερεύνησαν περίπου 2.200 ποινικές υποθέσεις και τα δικαστήρια επέβαλαν ποινές σε 1.164 περιπτώσεις. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι τιμωρήθηκαν από τη Δικαιοσύνη, ενώ σε 58 άτομα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης άνω των πέντε ετών.

Ο Γουανγκ Τσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «κάνει το περιβάλλον του Ίντερνετ πολύ πιο καθαρό από ό,τι ήταν πριν».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Κίνα δεν πρόκειται να σταματήσει την επιχείρηση καταστολής στο Διαδίκτυο: «Η εκστρατεία μας δεν έχει τελειώσει. Πρόκειται για μια μακρά μάχη».
.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net