Οι κίνδυνοι του 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο

Bookmark and Share

Με το 2010 να αποτελεί παρελθόν, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το νέο χρόνο έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους… Μεταξύ των κυριότερων κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011 περιλαμβάνονται οι.κοινωνικές διαμαρτυρίες στην Ευρώπη, η αντιπαλότητα Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και το ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πολιτική διαχείριση των δυτικών οικονομιών, λαμβάνοντας υπόψη την άνιση ανάπτυξη, τα υψηλά επίπεδα χρέους και το σύνθημα της λιτότητας. Αναμένονται αμφιταλαντεύσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι εξαιτίας των διαμαρτυριών και τακτικές κινήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες αλλά έχουν πολιτικό κόστος.
Μολονότι, η απειλή μιας μεγάλης χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα της Γερμανίας, γεγονός που δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα.
Στις προβλέψεις για το 2011, το διεθνές πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι στην Ευρώπη θα υπάρξουν κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, αλλά η βία θα ελεγχθεί, οι κυβερνήσεις δεν θα πέσουν και οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Η ταραγμένη σχέση ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχοντας εισέλθει σε μία εποχή στρατηγικής σημασίας, επηρεάζει διάφορα ζητήματα, όπως επισημαίνεται.
Αναμένονται επίσης αναταράξεις σε χώρες με ηλικιωμένους ηγέτες, καθώς δεν υπάρχει ορατό σχέδιο διαδοχής. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για παράδειγμα είναι 82 ετών και έχει προβλήματα υγείας, χωρίς να είναι βέβαιο το αν θα τον διαδεχτεί ο γιος του.
Ανησυχία προκαλούν και οι φήμες ότι ο θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί στο Ιράν πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο, καθώς ο θάνατός του μπορεί να πυροδοτήσει εσωτερικές διαμάχες.
Σε ό,τι αφορά μία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν με στόχο την επιβράδυνση των προσπαθειών της Τεχεράνης να αποκτήσει τη δυνατότητα ατομικής βόμβας, το Reuters εκτιμά ότι οι πιθανότητες κυμαίνονται μεταξύ του 0 και 100%.

.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net