Ένας στους πέντε εφήβους μπαίνει σε porno sites

Bookmark and Share

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, ένας στους πέντε εφήβους σερφάρει σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί και τα πρώτα κρούσματα εξάρτησης από το Internet. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο διαδικτυακός τζόγος, με τον οποίο έχουν αρχίσει να ασχολούνται οι έφηβοι.
Η έρευνα που πραγματοποίησε
. η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 660 μαθητές 14 έως 16 ετών έδωσε ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση του Internet από τους εφήβους. Συγκεκριμένα, το 19,5% των παιδιών δήλωσε ότι επισκέπτεται πορνό ιστοσελίδες, εκ των οποίων το 42,7% σε τακτική βάση. Μάλιστα οι έφηβοι που συνηθίζουν να μπαίνουν σε τέτοια sites σερφάρουν τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τα αγόρια, καθώς αυτά κάνουν χρήση των ροζ ιστοσελίδων έντεκα φορές περισσότερο από τα κορίτσια της ηλικίας τους.

«Πολλοί γονείς και ειδικά οι πατεράδες λένε ότι δεν πειράζει να δει και ένα τέτοιο θέαμα το παιδί. Ομως δεν είναι καθόλου έτσι» δηλώνει στην «Espresso» ο δρ Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας και εκπρόσωπος της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

«Πρέπει ο γονείς να αφυπνιστούν, διότι θα έχουμε προβλήματα στις επόμενες γενιές» επισημαίνει ο κ. Κορμάς, που τονίζει ότι η έκθεση των εφήβων σε ακατάλληλο περιεχόμενο και ιδιαίτερα στη σκληρή πορνογραφία οδηγεί σε πολύ αρνητικές συνέπειες, όπως επιθετική συμπεριφορά, πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα, παθολογική σεξουαλική συμπεριφορά και υπερβολικές ερωτικές απαιτήσεις από τους άλλους εφήβους και ειδικά από τα κορίτσια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι έφηβοι που επισκέπτονται ροζ ιστοσελίδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μικρότερα παιδιά, είτε κατά λάθος είτε με την προτροπή κάποιου φίλου τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το 38% των παιδιών του Δημοτικού σερφάρει μόνο τους, χωρίς γονική επίβλεψη. «Δίνουν σε μικρό παιδί έναν υπολογιστή και το αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό το πράγμα είναι αδιανόητο» υπογραμμίζει ο κ. Κορμάς.

Η πορνογραφία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για τους ανηλίκους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 1% των εφήβων παρουσιάζει συμπτώματα εξάρτησης από το Internet και το 12,8% βρίσκεται ένα στάδιο πριν από τον εθισμό. Μάλιστα ογδόντα δύο παιδιά εφηβικής ηλικίας παρακολουθούνται ήδη από τους ειδικούς της γραμμής ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, καθώς παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα.

Ο κ. Κορμάς αποκαλύπτει επίσης ένα νέο, άγνωστο έως τώρα στοιχείο: Το 6% των εφήβων 14 έως 16 ετών τζογάρει μέσω Internet, ξεκινώντας συνήθως από το πόκερ και καταλήγοντας σε κάθε είδους τυχερά παιχνίδια. Με δεδομένο ότι ο τζόγος είναι μια κατ’ εξοχήν εθιστική δραστηριότητα, η ενασχόληση μαζί τους σε αυτή την ηλικία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής.

Οι δυνητικοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο Internet δεν τελειώνουν εδώ. «Υπάρχουν και περιπτώσεις παρενόχλησης από αγνώστους μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν κρούσματα αποπλανήσεων αλλά και παιδοφιλίας. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, υπάρχουν 750.000 παιδόφιλοι σε όλον τον κόσμο που δρουν ανεξέλεγκτα στο Internet. Πολλοί υπάρχουν και στη χώρα μας» επισημαίνει ο Ελληνας ειδικός.

«Είμαστε υπέρ του Διαδικτύου, όπου τα παιδιά θα μπαίνουν ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι να τα κατευθύνουμε προς τη δημιουργική και παραγωγική χρήση» είναι το μήνυμα που απευθύνει προς τους γονείς ο κ. Κορμάς. Οπως επισημαίνει, οι γονείς οφείλουν να θέτουν όρια και να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο Internet, να τοποθετούν τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, να ενημερώνουν τα παιδιά και να συζητούν μαζί τους, να χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα που φιλτράρουν το ακατάλληλο περιεχόμενο και να ζητούν βοήθεια, αν παρατηρούν υπερβολική χρήση ή συμπτώματα εθισμού.

Χρήσιμες πληροφορίες παρέχει η ιστοσελίδα http://www.saferinternet.gr/
και η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, στον αριθμό 800 11 800 15.

.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net