Υπερκόπωση και οι διακοπές ως ευκαιρία ξεκούρασης

Bookmark and Share

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ξεκούραση. Μετατρέψτε τις διακοπές σε περίοδο αποκατάστασης και επιλέξτε τις καλύτερες τροφές από το πλούσιο γιορτινό τραπέζι.
Κάθε φορά που ξεκινά μια .προπόνηση ο οργανισμός δέχεται ένα ισχυρό εμβόλιο. Η αντίσταση και η διάρκεια της δραστηριότητας δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο βελτίωσης στον οργανισμό, ο οποίος όταν επανέλθει σε κατάσταση ηρεμίας, είναι πραγματικά πιο δυνατός.
Υπάρχουν προπονητικές περίοδοι στη διάρκεια των οποίων η απόδοση μειώνεται, η διάθεση είναι κακή, ενώ μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και παθολογικές καταστάσεις. Όταν ο αθλητής συνειδητοποιήσει ότι βιώνει τις συγκεκριμένες παρενέργειες είναι πλέον αργά, αφού έχει ήδη περάσει στη φάση της υπερκόπωσης.

Κύρια χαρακτηριστικά υπερκόπωσης

Μειωμένη απόδοση

Στη προπόνηση δύναμης συνειδητοποιούμε αμέσως το πρόβλημα. Στην αερόβια άσκηση θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να το καταλάβουμε.

Παρατεταμένος πόνος μετά τη προπόνηση

Αργούμε πολύ να συνέρθουμε μετά από κάθε προπόνηση. Όταν ο πόνος γίνει εντονότερος είμαστε έτοιμοι για τραυματισμό.

Διαταραχές ύπνου

Υπερένταση και αϋπνία είναι κυρία χαρακτηριστικά της υπερκόπωσης. Πολλές φορές υπάρχουν ακριβώς αντίθετα συμπτώματα, με εντονοτερο τη διαρκή υπνηλία.

Αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση

Δεν έχουμε καμία απολύτως όρεξη για οτιδήποτε ενώ δεν είμαστε αποδοτικοί σε καμία πνευματική δραστηριότητα.

Βουλιμία - ανορεξία

Έχουν εμφανιστεί και οι δυο διαταραχές.

Η υπερκόπωση μπορεί να διαγνωστεί από ιατρό άμεσα, αφού τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στον καρδιακό παλμό. Ενώ τα συμπτώματα της υπερκόπωσης τα έχουμε νιώσει όλοι, δεν είναι κατάσταση που μπορούμε να αγνοήσουμε. Όταν η πτώση του οργανισμού συνεχιστεί, ο τραυματισμός είναι πλέον θέμα χρόνου.

Γιατί φτάσαμε έως εκεί;

Κακή διατροφή

Είναι αλήθεια ότι ο σημαντικότερος παράγοντας υπερκόπωσης είναι η κακή ή ανεπαρκής διατροφή.

Υπερπροπόνηση

Ο ρυθμός αύξησης της δυσκολίας είναι ξεχωριστός για τον κάθε αθλητή. Μην το παρακάνετε θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ανεπαρκής αποκατάσταση

Δεν ξεκινάμε ποτέ μια προπόνηση πολύ κουρασμένοι. Η προπόνηση με βάρη απαιτεί 48 ώρες αποκατάσταση.

Στρες

Το άγχος σκοτώνει και η συγκεκριμένη κατάσταση το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο

Υπάρχει τελικά τρόπος να την αποφύγουμε

Διατροφή

Προγραμματίστε τη διατροφή σας. Η προπόνηση απαιτεί πολλά καύσιμα. Εκμεταλλευτείτε την πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που προσφέρει η γαλοπούλα

Αθλητισμός και όχι πρωταθλητισμός

Ο στόχος είναι η βελτίωση της υγείας και όχι η επίδοση. Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι διαφορετικό, αφού μοναδική επιδίωξη είναι το αποτέλεσμα.

Διακοπές-Χριστούγεννα

Υπάρχουν περίοδοι που χρειαζόμαστε απόλυτη ανάπαυση. Οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν ιδανικό διάστημα ξεκούρασης και ηρεμίας. Μην φορτώσετε το πρόγραμμα των διακοπών με συνεχείς δραστηριότητες. Θυμήσου ότι είναι δυο μόνο εβδομάδες και μετά πάλι η καθημερινή ρουτίνα.

Γιατί τόσο στρες;

Δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε με το παραμικρό. Η διαδικασία της αποκατάστασης είναι σχεδόν αδύνατη όταν ο ασκούμενος δεν μπορεί να ηρεμήσει.

Ύπνος

Επτά με οκτώ ώρες ύπνου αδιαπραγμάτευτα. Ευκαιρία είναι.






www.men24.gr

.
 

© Copyright 2009-2010 newscity1.net | All rights reserved. | Contact: info@newscity1.net